AKNE TEDAVİSİ

 
Lazerle akne tedavisi ciltte oluşan siyah noktaların, akne ve sivilcelerin bıraktığı izleri temizleyerek cildi temizler. Siyah noktalar, akne ve sivilce tedavisi ile ilgili yazımızın devamını okuyun. Yada iletişim linkinden bize ulaşarak randevu alabilirsiniz.

Sivilce adıyla bildiğimiz akne günümüzde en sık rastlanan cilt problemidir. Erişkinlerin % 85 de hayatlarının bir döneminde ortaya çıkmakta ve geçip iyileşmekte kalan % 15 inde ise tedavisi zor ve ileri derecelere varan ciddi boyutlarda sıkıntılara ulaşan bir hal alırlar. Kadın ve erkekler de eşit oranda görülmektedir.

Ergenlik yaşlarında kızlarda daha erken ortaya çıkmaktadır. Kızlarda 17-18 yaşlarında erkeklerde ise 18-19 yaşlarında ortaya çıkar ve 21-23 yaşlarına doğru iyileşmeye başlar. Bazen 40 lı yaşlara kadar uzayabilir.

 

Akne nedir?

 
Derimizde bulunan ve yağ salgılayan bezlerin bir  hastalığıdır. Normal olarak salgılanan bu yağ deri üzerine çıkar ve atılır. Yağ bezlerinin salgı kontrolü cinsiyet hormonlarının etkisindedir. Bu nedenle ergenlik döneminde yağ salgısı miktarı daha da artmıştır. Yağ kesesinin ağzını oluşturan kanal salgılanan yağın yoğunlaşması sonucu oluşan bir tıkaç ile tıkanır. Aknenin oluşumundaki temel neden bu tıkanmadır. Deride bulunan bakteriler bu kanaldan içeri sızarak yağ bezlerinin iltihaplanmasına ve sonuçta akneye yol açar.
 

Genel görüntü nasıldır?

 
Ağzı siyah veya koyu kahverengi tıkaç ile tıkalı içleri iltihaplı yağ ile dolu şişlikler şeklinde veya sertlik hissedilen kistler ve nodüller şeklindedir. Siyah noktalar olarak da bilinir. Bu kistler iyileşirken ciltte yara izin (skar) bırakırlar. Yara izlerinin oluşmasını önlemek akne tedavisinin en önemli amacıdır. Çünkü bu izleri tedavi etmek oldukça zor ve zahmetlidir. Ciltte yağ bezlerini en yoğun olarak bulunduğu bölgelerde en sık görülür. Yüzde sırtta ve göğüs bölgelerinde de oluşur.
 

Akne neden tedavi edilmelidir?

 
Tedavinin en büyük amacı akne izlerinin oluşmasını önlemektir. Erken dönemde doktor kontrolüne girilirse izlerin oluşması ve aknenin yayılması olasılığı ciddi oranda azaltılmış olur. Bu izler ilerde hoş olmayan bir görüntüye neden olacağı bazen ciddi psikolojik sorunlara neden olacağı için tedavi edilmesi gerekir.
 

Nasıl tedavi edilir?

 
Ergenlik çağında oluşan sivilcelere dışardan yapılan tedaviler iyi gelir. Ayrıca verilen antibiyotikler de etkili olur. Antibiyotik tedavisinde amaç iltihaba neden olabilecek bakterilerin sayısını azaltmak ve bunların neden olduğu iltihabı önlemektir. Hormonlardaki değişimden dolayı ergenlikte yağ salgısı arttığı için bu durumu önlemek için hormon tedavisi de uygulanabilir. En etkili ilaç tedavisi yöntemi retinoid denilen A vitamini bileşikleri ile yapılan tedavidir. Vücutta pek çok organa özellikle karaciğere yan etkilerinden dolayı sık olarak kullanılmaktan kaçınılır. Ayrıca hamilerde kullanılması bebekler de ciddi hasarlara neden olduğu için kesinlikle sakıncalıdır. Ayrıca karaciğer ve böbrek yetersizliği olan hastalarda kullanılmaz. Ancak oldukça etkili bir tedavi yöntemidir. Yağ bezlerinin aşırı salgı yapmasını önleyerek bu bezlerde akne için ortam oluşmasını engeller. Tedavide sabırlı olmak gerekir. Genellikle kendiliğinden geçen ve tedavi edilebilen bir cilt problemidir.
 

Kalan izler nasıl tedavi edilir?

 
Akne izleri Lazer veya Dermabrazyon denilen bir çeşit cildi zımparalama yöntemi ile tedavi edilmektedir. Zımparalama yada Lazer ile yapılan soymada amaç oluşan izleri silmek, engebeli bir yapıda olan cildi tek bir seviyeye getirmek ve yeni bir cilt çıkması için ortam hazırlamaktır. Uygulamadan sonra 2-4 hafta içinde oluşan yeni cilt ortaya çıkmaya başlar. Bu yöntemler akneler aktif haldeyken de kullanılabilir. Zımparalama veya Lazer ile cilt soyulduğu için bu sayede yağ bezlerini ağzı genişler ve buralarda oluşan yağ deri üzerine rahatlıkla çıkar ve içerde birikme oluşmaz. Mekanik soyma da denilen zımparalama son derece etkili bir tedavi yöntemidir. Ciddi oranda düzelme sağlamaktadır.
 

Sık sorulan sorular...

 
Güneş banyosu yada solaryum akneyi azaltır mı?

Genellikle akne için yararlıdır. Ancak bazı hastalarda daha fazla kötüleşme gözlenir. Sebebi aşırı terleme sonucu gözeneklerin kapanmasıdır. Solaryum uygulaması geçici olarak fayda sağlar ancak ciltte bulunan kollajenleri öldürdüğü ve cildi yaşlandırdığı için çok dikkatli kullanılmalıdır.

Diyet uygulamak akneyi etkiler mi?

Beslenme şeklinin akneyi etkilediği yönünde bilimsel bir çalışma yoktur. Sanıldığının aksine çikolata ve fındık fıstık gibi besinler akneyi etkilemezler.

Sıkmak sonucu etkiler mi?

Kontrollü olarak bunların temizlenmesi fayda sağlar. Ancak derin olanları sıkmak bunların daha derine yayılmasına neden olabilir bu nedenle sakıncalıdır. Bu nedenle kontrollü olarak yapılmalıdır. Yanlış ve fazla ellenmesi izlerin artmasına neden olabilir. Bunların hekim tarafından temizlenmesi ve sivilcelerin fazla büyümeden ve derinleşmeden boşaltılması izlerin az kalması açısından yaralı olur.

Hamilelik akneyi etkiler mi?

Her hastada değişik sonuç verir kimisinde akne azalır kimisinde de artar. Ancak büyük çoğunluğunda değişmeden kalır. Doğum kontrol ilaçları akneyi etkilemez.

Makyaj akneyi etkiler mi?

Makyaj malzemeli yağlı oldukları için ve bazen yağ ve ter bezlerinin ağzını tıkadıkları için akne oluşumu riskini artırırlar. Bu nedenle her makyajdan sonra cildi iyice temizlemek gerekir.

Dr. Nuri Battal ile İletişime Geçin

Adınız (gerekli)

Epostanız (gerekli)

Telefon

Mesajınız

Dr. Nuri Battal
dr nuri battal

Dr. Nuri M. Battal hakkında bilgi almak için tıklayınız.

İletişim Bilgilerimiz
Adres: Valikonağı Cad. 83/5 Nişantaşı
Telefon: 0212 232 3334
 

Bizimle İletişime Geçin

 

Adınız (gerekli)

Epostanız (gerekli)

Telefon

Mesajınız