BURUN TIKANIKLIĞI TEDAVİSİ
BURUN TIKANIKLIĞI TEDAVİSİ

Burun estetiği estetik burun ameliyatı septum deviasyonu burunda tıkanıklık şikayetleri olanlar ve burun estetiği yaptırıp güzel bir buruna sahip olmak isteyenler aşağıdaki yazıda detaylı bilgi bulabilirsiniz.
Burun tıkanıklığı rahatsızlığı (Septum deviasyonu), “nefes almada zorluk çekme“, “rahat ve tam nefes alamama” şeklinde tanımlanabilir. Pek çok kişi için sorun olmayan bu durum bazıları için ciddi sıkıntı oluşturur. Burun tıkanıklığı tedavisinin ardından hastalar, genellikle “ben daha önce hiç nefes alamıyormuşum” diye belirtirler ve önceki şikayetlerinin ne oranda olduğunu daha iyi farkına varırlar.
Burun Tıkanıklığının Nedenleri
Burun boşluğunu içerde ortadan ikiye ayıran kıkırdak bölme, yani septum çocuklukta veya daha sonradan geçirilen bir kazada yani travma sonrasında eğrilebilir. Septumun sağa veya sola doğru eğilmesi (bu duruma septum deviasyonu denir), burun boşluklarının bazen her iki tarafından, bazen de tek tarafından havanın geçmesine mani olur. Yeni doğan bebeklerin yüzde 7’sinde doğum olayı sırasında doğum kanalından geçerken burun zedelenmesi olabilir. Bu yüzden burun tıkanıklıklarında, burun bozuklukları yani burun deformiteleri ve septum deviasyonları çok sık görülen nedenlerden biridir.
Çocuklarda, en sık rastlanan burun tıkanıklığının sebebi geniz etinin büyümesidir. Bu bademciğe benzeyen ve damağın gerisinde burnun arkasında yer alan bir dokudur. Bu problemi olan çocuklar geceleri sesli nefes alırlar, hatta horlarlar. Bunun yanı sıra, bu çocuklar sürekli olarak ağızlarından nefes alırlar, yüzlerinde bir mutsuzluk ifadesi vardır. Hatta dişlerinde de bozukluklar söz konusu olabilir. Geniz etini almaya yönelik cerrahi girişimler önerilebilir. Çocuklar, ayrıca burunlarına düğme, çengelli iğne, oyuncak parçaları, bezelye veya nohut gibi yabancı parçaları da sokabilir.
2. Enfeksiyon:
Herkes yılda ortalama bir iki kez soğuk algınlığı geçirir. Virüslerin neden olduğu burun zarları iltihabının sonucunda, burun zarı reaksiyon gösterir ve şişer. Sonuç olarak zarların şişmesi ve sıvı salgılaması artar ve hava yolunun tıkanmasına neden olur. Grip rahatsızlığı geçince bu durum da düzelir.
3. Alerji:
Saman nezlesi, alerjik rinite verilen isimdir. Alerji nedir? yabancı bir cisim, polen, ev tozu akarı, hayvan atıkları veya ev tozundaki bazı parçacıklara karşı oluşan aşırı vücut yanıtıdır. Bazen besinler de rol oynamaktadır. Polenler ilkbaharda veya sonbahar da sorun yaratırlar. Bunun yanında ev tozu, bütün bir yıl boyunca rahatsız edebilir. Tedavisi, şikayetlere neden olan şeylerden uzak durmaktır.
Alerjik hastalarda, soğuk algınlığında olduğu gibi, burun mukozasında histamin salgılanmasına neden olan parçacıklar sonucunda sıvı (ödem) oluşması nedeniyle burun tıkanıklığı ve burun akıntısı oluşur. İlaçlar histaminin etkisini önleyerek şikayetleri ortadan kaldırılabilir. Dekonjestanlar genişlemiş kan damarlarını büzerek burnun açılmasını sağlarlar. Antihistaminiklerin büyük çoğunluğu uykuya meyli artırırken, dekonjestanlar tam bunun aksi olarak uyarıcı etki gösterir. Bu nedenle bu ilaçları bir arada kullanmak en doğru seçim olacaktır. Antihistaminik kullanırken uykuya meyili olanların otomobil kullanmaları veya tehlikeli işlerde çalışmaları çok sakıncalıdır. Dekonjestanlar kalp hızını ve kan basıncını artırdıkları için yüksek tansiyonu, kalp ritm bozukluğu, glokomu ve idrara çıkmada zorluğu olan hastalarda kullanılmamalıdır. Hamileler alacakları herhangi bir ilaç için mutlaka doktorlarına başvurmalıdırlar. Alerji iğneleri de kullanılabilir.
4. Vazomotor Rinit:
Rinit, burunun ve burun zarlarının enflamasyonu sonucu oluşur. Burun zarları çok miktarda genişleme ve daralma yeteneğine sahip atar damar, toplar damar ve kılcal damarlara sahiptir. Normalde bu damarların yarısı açık, yarısı kapalıdır. Fakat kişi ağır egzersiz yapıyorsa, uyarıcı etkili hormonların (adrenalin) salgılanması artar. Adrenalin damarların büzülmesine neden olur. Bunun sonucunda zarlar büzülür, hava yolu açılır ve kişi daha rahat nefes alır.
Bunun tam tersi alerjik atakta veya kişi soğuğa maruz kalınca gelişir. Kan damarları genişler ve burun tıkanır. Alerji ve enfeksiyonlara ek olarak bazı başka nedenler de burun damarlarının genişlemesine sebep olarak vazomotor rinite yol açar. Bunlar arasında stres, tiroid foksiyonlarında yetersizlik, hamilelik, bazı tansiyon ilaçları, doğum kontrol hapları ve dekonjestan ilaçların aşırı veya uzun kullanılması sayılabilir.
Bütün bu nedenlerin başlangıcında burun tıkanıklığı geçici ve geri dönebilir niteliktedir. Yani neden ortadan kaldırılırsa hastalık düzelecektir. Ancak, bu soruna uzun süre müdahale edilmezse, zaman içerisinde kan damarları elastikiyetini kaybeder ve geri dönülemez bir hal alır.
Plastik Cerrah mı, Kulak Burun Boğaz Uzmanı mı?
Burun tıkanıklığı ameliyatları ve tedavisi hem plastik cerrahlar, hem kulak burun boğaz uzmanları tarafından da yapılmaktadır. Bazı durumlarda ameliyatlar, iki cerrah tarafından da yapılabilir. Ancak, hekim bu konularda yeterli ise, hepsinin birden tek elden çıkması çok daha uygun olur. Çünkü estetik ameliyat sırasında sıklıkla ilave kıkırdak gerekmektedir ve bunun için en iyi kaynak burun septumudur. Deviasyon olan bir septum, plastik cerrah için iyi bir donor alandır. Estetik ameliyat sırasında burun içinde bulunan kıkırdak ve yumuşak doku yapıları iyi korunmalıdır.
Estetik burun cerrahisi sadece burun düşünülerek yapılan bir ameliyat değildir. Bu tip ameliyatlarda hastanın yüz ve vücut yapısı, boyu, omuzlarının genişliği, boynunun uzun veya kısa olması bile iyi bir plastik cerrah tarafından değerlendirilmeye alınan kriterlerdir ve bu tip ameliyatlar ile elde edilecek estetik görünüm ve buna yaklaşım başlı başına bir uzmanlık alanıdır.
Unutulmamalıdır ki, estetik cerrahi bir bütündür ve burun bunun bir parçasıdır. Yani hekim, hastanın burnunu tüm vücut estetik unsurları göz önüne alarak değerlendirmelidir. Bu yüzden bu hekim bir plastik cerrah olmalıdır. Artık tüm bu nedenlerden dolayı pek çok plastik cerrah, estetik ile beraber burun fonksiyonlarına yönelik cerrahi tedaviyi de beraber uygulamaktadır. Çünkü bu ameliyat bir bütündür ve bütün olarak planlanıp düşünülüp yapılmalıdır.
Burun Tıkanıklığı Cerrahi Tedavisi
Septum deviasyonu ve konka büyümesine bağlı olan burun tıkanıklıklarında cerrahi yöntem tercih edilir. Basit bir müdahale ile tıkanıklığa neden olan septum denilen kıkırdak kısım düzeltilir. Konkalar ise, radyofrekans yada elektrokoter ile küçültülerek hava yolunun açılması sağlanır. Estetik burun ameliyatlarında eğer hastada nefes almaya engel olan burun tıkanıklığı, yani septum eğriliği varsa o da düzeltilir. Çünkü burnun fonksiyonu, en az estetik görüntüsü kadar önemlidir. Estetik görünüşü iyi, fakat nefes alamayan bir burun, sağlık açısından ciddi sıkıntılar oluşturur.