KİMYASAL PEELİNG

 
Kimyasal peeling ile cilt yenileme işlemi yüzdeki kırışıklıkların giderilip daha pürüzsüz, parlak ve daha estetik bir yüz görünümü oluşturmayı hedefler.

Yaşlanma , güneşe uzun süre maruz kalma ve kalıtımın yanı sıra beslenme, alkol ve sigara tüketimi de dahil olmak üzere hayat tarzı, yoğun ve aşırı stresli yaşam yüzün kırışmasına yol açar.

Doğum kontrol hapları, hamilelik, kalıtımsal faktörler, güneş ışınları ve ultraviyole ışınlarının tahribatı (mesela solaryum gibi…) sonucunda deride kahverengi lekeler gibi pigment değişiklikleri oluşur. İlk gençlik yıllarında çıkan aknelerde cilt yüzeyinde pürüzler, çukurluk ve akne lekeleri meydana gelir.

Yüzdeki ince kırışıklıklar, pigment sorunları ve aknelerin yol açtığı izleri yenileme teknikleri ile giderebilirsiniz. Bu tekniklerden her yaşta, kırışıklık ve lekelerle, izlerden kurtulma için hatta gençleşmek için de yararlanabiliriz. Bütün bu sorunlar cilt yenileme teknikleri (peeling) ile giderilebilir.

Cilt yenilemedeki esas amaç, cildin epidermis ve kısmen dermis denilen tabakalarının soyularak alttan yeni hücrelerin oluşmasına zemin hazırlayarak cildin yenilenmesini sağlamaktır.

 

Kimyasal peeling (Kimyasal solüsyonlarla yapılan soyma)

 
Bu yöntem de derinin altında bulunan elastikiyetini sağlayan dokuların ve kollajen liflerinin yenilenmesini, hacimlerinin genişlenmesini, sayılarının artmasını sağlanır. Sonuçta derinin sıkılığı (tonusu) artar ve gerilir. Bu soyma işlemleri ile derinin yaşlı ve ölü üst tabakaları alındıktan sonra alttan yeni ve taze pembe bir cildin çıkması için zemin hazırlanır. Ancak hastaya göre uygun yöntem plastik cerrah tarafından dikkatle seçilir ve uygulanır. Burada yapılan tedaviler, güzellik salonlarında yapılan ve peeling denilen uygulamalardan tamamen farklı ciddi ve gerçekten etkili bir yöntemdir.
 

Kimyasal peeling için uygun adaylar

 
Cildiniz kırışmış veya güneşe maruz kaldıktan sonra hasar görmüşse,
Dudaklarınızın kenarında dikey kırışıklıklar varsa,
Göz çevrenizde “kaz ayağı” adı verilen çizgiler oluşmuşsa,
Göz kapaklarınızın üzerinde ince kırışıklıklar varsa,
Cildinizde kahverengi lekeler oluşmuşsa,
Cildinizde akne yada suçiçeği izleri varsa, cilt yenileme tekniklerinden yararlanabilirsiniz .

Cilt yenilemenin yaşı yoktur istediğiniz yaşta yaptırabilirsiniz. Size hangi tekniğin uygulanacağına cildinizin durumu ve plastik cerrah belirler. İnce çizgiler, derin çizgiler, derin akne izleri ve yara izleri farklı yaklaşımlar gerektirir. Ayrıca yöntemin ve tedavinin seçilmesinde iyileşme süreniz de rol oynar. Her cilt yenileme işleminde derinin farklı katmalarına kadar inebilir. Yani , yüzeyde çalışan tekniğin iyileşme süresi daha kısa, ne var ki yüzeyde çalışılan tekniklerinde çalışılan tekniğe oranla daha çok sayıda seans gerekir. Cilt yenilemeyi yüz germe ya da göz çevresi cerrahisi ile aynı seansta yapmak mümkündür.

 

Kimyasal Peeling’de tedavi süreci nasıldır?

 
Deri soyulurken bir defada 60 mikron derinliğe kadar inebilir. Daha aşağıda , üzerinde deriyi yenileyen hücreler ile melonosit adı verilen renk hücrelerinin bulunduğu bazal katman, yani derinin üçüncü katmanı yer alır. 60 mikrondan aşağıya inildiğinde ise bazal katman hasar görüyor ve burada bulunan hücreler ölüyor. Bu nedenle, deri hangi yöntemle soyulursa soyulsun, derin ve yaygın akne izlerini ve kırışıklıkları 1 defa da yok etme şansı pek yoktur. Bu durumda tedavi belli aralıklarla 2, gerekirse 3 seansta planlanır. Kimyasal soyma işleminde deri katmanları kaldırılır ve iyileşme süresince ortaya yeni ve daha sağlıklı bir cilt çıkar.

Kimyasal soyma: Kimyasal soymada kullanılan solüsyon bütün yüzünüze ya da yüzün belirli bir bölgesine uygulanabilir. Yani göz çevrenizdeki “kaz ayakları”ını ve ağzınızın kenarındaki dikey çizgileri kimyasal soymayla tedavi etmek mümkündür. Bu uygulamada kullanılan çeşitli maddeler vardır.

AHA’lı solüsyonlar: Genelde, en yüzeysel soymayı yapan bu asitler meyve asitleri de denilen meyvelerde de bulunan bir madde olan AHA (alfa hidroksil asit) içerirler . Pek çok çeşidi vardır.

Glikolik asit: bu gruba giriyor. Kimi kez AHA lı bir ürünle yapılan tek seanslık tedavi cilde daha taze, daha sağlıklı, daha ışıltılı bir görünüş verebilir. Tekrarlanan seanslar ise, cildin dokusunu düzeltir. AHA’lı solüsyonlar kahverengi lekeler ve ince çizgiler dahil olmak üzere yaşlanmanın ve güneşin zararlı etkilerinin meydana getirdiği hasarı ortadan kaldırıyor. Cerrah size evinizde düzenli olarak uygulayacağınız bir bakım programı verir. AHA’lı solüsyon ile peeling plastik cerrahın muayenehanesinde yapılabilir. Anestezi ya da herhangi bir uyuşturma gerektirmez. Sizi sosyal hayatınızdan alıkoymadan bu işlemi haftalık seanslar şeklinde uygulanır.Ürün yüzünüze uygulandığında sadece karıncalanma hissi duyuyorsunuz seans bittikten sonra makyaj yapabiliyor, evinize gidebiliyorsunuz .

Trikloroasetik asit (TCA): Genellikle kırışıklıkların pigmentlerdeki değişimlerin ve cilt lekelerinin tedavisinde trikloroasetik asit kullanılır. Bu asit sadece yüze değil , vücudun güneşe maruz kalmış diğer bölgelerine de ve boyunda da yararlıdır. Ağız ve göz çevresi gibi daha dar alanlarda işlem gerçekleştirildiğinde içeriğinde bu asidin bulunduğu ürünler tercih edilir.

 

Diğer kimyasallar

 
Fenol (Phenol) peeling: Sert ve güneşten zarar gören ciltlerde kullanılan fenol yüzdeki ince kırışıklıkları ve kalın çizgileri azaltır. Geniş ve yaşa bağlı olarak ortaya çıkan kahverengi lekelerde dahil pigment sorunlarını düzeltir. Bu kimyasal madde aynı zamanda ağız kenarında oluşan dikey çizgileri de azaltır. Ancak cilt rengi açtığı için geniş alanlarda kullanılması gerekir.Fenol ileri derecede toksik yani zehirli bir maddedir ve cilde uygulandığında vücuda sistemik olarak zarar verebilir. Kalp, karaciğer ve böbreklere ileri derecede yan etkileri vardır. Bu nedenle günümüzde artık bazı maceraperest doktorlar dışında pek kullanılmamaktadır. Hem vücuda zararı kontrol edilememekte hem de ciltte etki ettiği derinliği ayarlamak zor olmaktadır. Fenol içeren ürünler boyunda ya da vücudun başka bölgelerinde kullanılmaz.
 

Kimyasal Peeling’te tedavi sonrası

 
Tedaviden sonra doktor tarafından gerekli görürse yenilenmiş cildinize vazelin yada koruyucu merhemler sürmenizi önerilir. Bazı durumlarda ise cilt bandajla kapatılır. Derin kimyasal peeling ürünleri, deride farklı derecelerde kızarıklığa ve şişliklere yol açabilir. Kimyasal peeling tedavisinden sonra kimi zaman ciltte kabuklar oluşur. Bu arada, merhem sürdükten sonra cildinizi iyice temizlemelisiniz.

Ayrıca soyma işleminden sonra erkeklerin bir süre tıraş olmaması da gerekir. Cilt yenileme işleminden sonra 7-10 gün içinde yeni cildiniz belirmeye başlar. İlk dönemdeki kızarıklık geçince alttan gelen cilt 1-2 haftaya kadar 1 aya kadar pembe rengini korur. 1-2 hafta boyunca kapatıcı makyaj yapabilirsiniz. Cilt yenilemesini izleyen 1-2 hafta boyunca uzanmaktan, eğilmekten ve zorlayıcı egzersizler yapmaktan kaçınmanız gerekir.

Bu tedaviler bittikten sonra kalıcı olarak cilt yenilemeye devam etmek gerekmektedir. Bu amaçla kullanılan içinde yine bu asitler bulunan kremlere plastik cerrahınızın kontrolünde devam edilir. Bu kremlerin içinde bulunan asit oranı tabii ki düşük dozda olduğu için yenileme yavaş ve hasta tarafından hissedilmeden devam eder.

Dr. Nuri Battal ile İletişime Geçin

Adınız (gerekli)

Epostanız (gerekli)

Telefon

Mesajınız

Dr. Nuri Battal
dr nuri battal

Dr. Nuri M. Battal hakkında bilgi almak için tıklayınız.

İletişim Bilgilerimiz
Adres: Valikonağı Cad. 83/5 Nişantaşı
Telefon: 0212 232 3334
 

Bizimle İletişime Geçin

 

Adınız (gerekli)

Epostanız (gerekli)

Telefon

Mesajınız