Meme dikleştirme ameliyatına kimle ihtiyaç duyar? Meme sarkıklığı en sık görülen meme problemlerinin başında gelir. Hamilelik, aşırı kilo alıp vermelere veya yaşlanmaya bağlı olarak meme derisi çatlar veya gevşer veya meme dokusu azalır ve memelerin içi boşalır. Memenin dış derisi aşırı derecede bollaşarak memelerin sarkmasına neden olur. Zaman içinde çeşitli nedenlere bağlı olarak sarkan memeler kadında yada genç kızlarda kendine güven kaybına ve mutsuzluğa neden olur. Memelerin sarkması, derinin elastikiyetini kaybetmesi, yer çekimi ve sık sık kilo alıp verme, hamilelik, emzirme gibi nedenlerden kaynaklanır. Zaman içinde memeler şeklini ve sertliğini yitirir. Bazen genç kızlarda bile genetik olarak memelerde sarkma olabilir.
Pek çok sayıda hasta memelerin büyüklüğünden şikayetçi olmasa da daha genç bir yapı ve biçime sahip olmak için göğüs dikleştirme ameliyatına başvurmaktadır. Mastopeksi de denilen ve kolay bir ameliyatla memeler yeniden eski dolgunluk ve dikliğine kavuşturulabilmektedir. Bu ameliyat da cerrahi hedef sarkan meme dokusunun yeniden şekillendirilerek yukarı kaldırılması ve bollaşmış olan derinin küçültülerek yeni şekillendirilmiş memeye uygun hale getirilmesidir. Bu ameliyatta meme küçülmez olan meme dokusu toparlanır.
Bazen sarkık memelerde yeterli miktarda meme dokusu bulunmaz ve toparlansa bile yeterli dolgunluk sağlanamayabilir. Bu durumlarda silikon bir protez desteğine ihtiyaç olabilir. Memenin üst kısmındaki boşluğu doldurmak için en ideal yöntemdir. Aynı ameliyat sırasında protezde yerleştirilir. Protez ile birlikte yapılan bu ameliyata “Büyütme Mastopeksisi” denilir. Bu ameliyatta meme bir miktar büyür ve dikleşir.
Memelerin büyüklüğü vücudunuza göre orantılı olmakla birlikte sarkmışsa, sertliğini kaybetmemişse, meme uçları ve çevresindeki kahverengi kısım aşağıya doğru bakıyorsa, şekli bozulmuş ve ileri derecede genişlemişse meme dikleştirme ameliyatı için uygun bir aday olabilirsiniz. Memelerin sarkması ve sertliğini kaybetmesi kimi kez kalıtımsal olabilir. Bazı vakalarda ise iki meme birbirinden farklı gelişebilir, biri sert ve dikken diğerinde belirgin bir fark görülebilir. Bazen büyükleri birbirinden farklı olabilir.
Kadınların memelerin ikisi de aynı boyutta veya aynı diklikte olmayabilir. Sarkmanın miktarı hastadan hastaya değişir. Bazı hastalarda az, bazılarında daha fazla bazılarında da ileri derecelerde olabilir. Yapılacak ameliyat bu sarkmaların derecesine göre değişir. Teknik seçiminde en önemli unsurlardan birisidir. Küçük memelere olduğu kadar büyük memelere de meme dikleştirmek yani boyutlarını değiştirmeden biçimini düzeltmek ve dikleştirmek mümkündür.