MEME KÜÇÜLTME

 
 

Meme küçültme ameliyatı normalden fazla göğüs büyüklüğüne sahip olanların göğüslerini küçültmek amaçlı yapılan estetik ameliyattır. Büyük memeye sahip olmak isteyen kadınların sayısı daha fazla olmasına rağmen iri göğüslü kadınlar da göğüslerinin sırtlarında oluşturduğu kamburdan ve aşırı yükten bir o kadar da şikayetçilerdir. Spor yapmanın koşmanın zorluğundan yakınan iri göğüslü kadınlara incecik askılı şık sütyenler, bikiniler ya da daracık bluzlar giymek de hayaldir. Büyük göğüsler her ne kadar seks sembolü olarak da değerlendirilirse de sırt ağrısı, kamburluk, göğüs altında pişikler yada ileri derecede göğüs sarkması, duruş bozukluğu gibi rahatsızlıklara yol açtığında iş değişir.

Meme küçültme ameliyatı sözü edilen sıkıntılara nokta koyabilir. Meme estetiği ameliyatlarından meme küçültme ameliyatı sadece memelerin büyüklüğünü ve biçimini düzeltmekle kalmayıp, aynı zaman da hastayı iri memelerin verdiği fiziksel sıkıntılardan da kurtarır.

 

Kimlere Meme Küçültme Ameliyatı yapılabilir?

 
Öncelikle hastanın sağlıklı olması ve ameliyata engel oluşturacak bir rahatsızlığının olmaması gerekir. Ergenliğini tamamlamış yani en az 18 yaşında olası şarttır. Memelerin gereğinden fazla büyük olduğu durumlarda, asimetrik olduğu durumlarda yada hastanın olan göğüs yapısı ile mutlu olmadığı, daha küçük ve yükü daha az meme istediği durumlarda yapılabilir. Memelerin vücut yapısına oranla çok büyük olması, hantal ve sarkık olması, aynı tür memelerin başları ve çevresindeki koyu renkli kısım yukarıya yada tam olarak aşağı doğru bakması, diğerine oranla bir diğerinin büyük olması, iri memelerin verdiği ağırlıktan dolayı sırt, boyun ve omuz ağrılarının çekilmesi, memelerin altındaki derinin sık sık tahriş olması yada tekrarlayan mantar enfeksiyonlarının ve pişiklerin olması, memelerin büyüklüğünün ve ağırlığının fiziksel aktiviteleri önlemesi, memelerin iriliğinden ötürü huzursuzluk duyulması , estetik olarak görünümden mutlu olmamak gibi sayılabilir.

Meme küçültme ameliyatları, memeler gelişimini tamamlamasının ardından yapılabilir. Doğum ve emzirme memelerin büyüklüğünü ve biçimini kaçınılmaz olarak etkilemektedir. Meme küçültme ameliyatı olacak hastanın, yaşı daha önce geçirdiği hastalıklar ailede meme kanseri olup olmadığı evli olup olmaması çocuk sahibi olup olmaması gibi memeye daha önce herhangi bir biopsi vs gibi cerrahi müdahalenin olup olmadığı önemlidir. Mutlaka radyolojik inceleme de yapılarak bir patoloji olup olamadığı incelenmelidir. Radyolojik inceleme ileriki yıllara bir rehber olması açısından da önemlidir.

 

Başlıca Ameliyat Teknikleri

 

Estetik meme cerrahisinde en iyi teknik diye bir şey yoktur. Her bir tekniğin kendine göre olumlu ve olumsuz yönleri vardır. Burada önemli olan olabilecek en iyi sonucu alabilecek, hastaya en uygun tekniğin seçilmesi ve uygulanmasıdır. Hangi teknik seçilirse seçilsin aslı önemli olan ameliyattan sonra memeler gereği kadar küçülmeli, hasta genç ise sonradan süt verebilmeli, estetik olarak güzel sonuç alınmalı, izler güzel iyileşmeli ve mümkün olduğu kadar az iz bırakılmaya çalışılmadır.

Pek çok meme küçültme ameliyatı tekniği olmasına rağmen sıklıkla kullanılan tekniklerin başlıcaları; “Ters T tekniği”, “Vertikal teknik” ve “Serbest Meme Başı Tekniği”dir.

 

Ters T Tekniği

 
Ameliyat sonrası kalan iz tıpkı bir ters T şeklindedir. Anahtar deliği tekniği de denilir. Meme başının etrafından başlar aşağı doğru dikey olarak iner ve memenin altında sağa ve sola doğru devam eder. Büyük ve ileri derecede büyük ve sarkık memelerde idealdir. Mümkünse fazla iz kalacağı için genç hastalarda seçilmemelidir. Meme başı dolaşımı etkilenebilir. Duyu kaybı olasılığı yüksektir. Ancak hemen sonuç görülebilir. Revizyon pek gerektirmez.
 

Vertikal Teknik

 
Meme başının etrafından başlar ve dikey olarak meme altına kadar devam eder burada sonlanır. Buna “lolipop insizyonu” da denilir. Orta büyüklükteki memelerde kullanmak doğru olur. En sık kullanılan ve en az iz bırakan tekniktir. Meme projeksiyonu çok güzel olur. Ancak şeklin oturması 3-6 ay gibi bir zaman gerektirir. Meme altındaki büzüklük zamanla kaybolur fakat iyileşmesi zaman alabilir. Bazen lokal anestezi ile revizyonlar gerekebilir.
 

Serbest Meme Başı Tekniği

 
Bu daha çok dev yapıdaki memelerde kullanılan bir tekniktir. Yine ters t şeklinde kesi olur fakat meme başı serbest olarak memeden ayrılır ve bir gref gibi önceden planlanan yere yerleştirilir. Meme başı kaybı riski yüksektir.
 

Ameliyat Planlaması ve Çizimi

 
Hasta ayakta, cerrah karşısında oturur pozisyonda olmak üzere ameliyat öncesi kararlaştırılan tekniğe uygun olarak mümkünse ameliyat sabahı çizimi gerçekleştirilir. Bu sırada meme başının yeni yerinin belirlenmesi önemlidir. Meme başı köprücük kemiğinden orta hatta 19-22 cm ye gelecek şekilde yerleştirilir. Sıklıkla kol kemiğinin üç de bir alt kısmı hizasına denk gelmelidir. Daha sonra ters t tekniği için yada vertikal teknik için kesi yerleri ve çıkarılacak dokuların bölgeleri işaretlenir.
 

Ameliyat Süreci

 

Gerekli kan ve anestezi testlerini takiben ameliyat ameliyathanede genel anestezi altında yapılır. Daha önceden yapılan planlamaya mutlaka sadık kalınmalıdır. Meme başı özel kalıplar yardımı ile işaretlendikten sonra yeni yeri için hazırlanır. Seçilmiş tekniğe uygun olarak gerekli kesiler yapılarak önceden planlanan yerlerden meme dokuları çıkarılır ve simetriyi sağlamak için çıkarılan meme dokuları tartılır. Meme şekillendirilir, büyüklüğü kontrol edilir, gerekirse bir miktar daha meme dokusu çıkarılır. Son şekline karar verildikten sonra kanama kontrolünü takiben gerekirse drenler konularak cilt içerden dikişlerle kapatılır. Dışardan bantlar yardımı ile yapıştırılır. Sonrasında özel bandajlarla meme zarar görmeyecek şekilde bantlanır.

Ameliyat memenin büyüklüğüne, kullanılan tekniğe ve cerraha göre 1,5-3 saat kadar sürer. Hastanede kalmayı gerektirmez ama büyük hacimli ameliyatlarda bazen bir gece yatmayı gerektirir. Ameliyat sonrası ciddi bir ağrı olmaz, olsa bile hafif ağrı kesicilerle sonuç alınır. Sonrasında korunma amaçlı bir antibiyotik kullanılmalıdır. Ameliyat sonrası özel bir sütyen giydirilir.

 

Meme Küçültme Ameliyatı Sonrası Süreç

 
Meme küçültme ameliyatı sonrası kesinlikle sigara içilmemeli ve ağır fiziksel aktivitelerde bulunmamalıdır. Mutlaka evde dinmek gerekir. Tüm bunlar yara iyileşmesi bozukluklarını ve meme içinde seroma denilen kan ve sıvı birikmelerini önlemek içindir. Bir hafta sonra pansuman ve kontroller yapılır. Genellikle dışarıdan dikiş konulmadığı için dikiş alma işlemi yoktur. Kontroller haftalık ve aylık olarak devam eder. Tam sonuç alınması yani memenin oturması için ortalama 3-6 ay gibi bir süre gerekir.
 
 

Meme küçültme ameliyatı sonrasında meme ucunda his kaybı oluyor mu?

Dr. Nuri Battal ile İletişime Geçin

Adınız (gerekli)

Epostanız (gerekli)

Telefon

Mesajınız

Dr. Nuri Battal
dr nuri battal

Dr. Nuri M. Battal hakkında bilgi almak için tıklayınız.

İletişim Bilgilerimiz
Adres: Valikonağı Cad. 83/5 Nişantaşı
Telefon: 0212 232 3334
 

Bizimle İletişime Geçin

 

Adınız (gerekli)

Epostanız (gerekli)

Telefon

Mesajınız