LAZERLE VARİS TEDAVİSİ
LAZERLE VARİS TEDAVİSİ

Hamilelik, şişmanlık veya genetik nedenlerle bu toplardamarlarda oluşan tıkanıklık ya da uzun süreli baskı nedeniyle bu kapakçıklar bozulur ve kan geriye doğru birikmeye başlar. Bu kan birikimi de cilt dışından mavi, mor ya da kırmızı olarak görünür hale gelir.
Bu damarların etrafında sinirler ve düz kaslar bulunur. Genişleme ve devamlı baskı nedeniyle de varislerde ağrı oluşur. Gece oluşan kramplar, kaşıntı, şişkinlik, ayakta kalma sonrası ağrı gibi şikayetler olabilir. Kadınlarda hamilelik ve adet zamanı VARİSlerle ilgili şikayetler artabilir.

Toplardamarların görevi nedir?
Oluşan bu kanın artık rengi daha koyudur ve toplardamarlar ile kalbe geri taşınır. İşte varis, bacaktaki bu toplardamarların genişlemesidir.
Yüzeysel toplardamarlar
Cilt altında yerleşirler ve gözle görülebilirler. Vücudumuzda kirli kanı kalbe taşıyan yan yollar olarak düşünülebilirler. Yüzeysel toplardamarlarda en sık görülen hastalık varistir.
Derin toplardamarlar
Atardamarla birlikte derin kısımlarda bulunurlar ve gözle görülemezler. Bacaklardaki kirli kanın % 90’ını taşırlar. Derin toplardamar sisteminde en sık görülen hastalık, tıkanma ve iç varis olarak da bilinen kapak yetersizliğidir.
Varis neden olur?
Kimlerde sık varis görülür?
Sekreterlerde ve uzun sure bilgisayar karşısında çalışan kişilerde de varis görülebilir. Kadınlarda varislere, erkeklere oranla 4 kez daha fazla rastlanır. Yaşla birlikte varis görülme olasılığı artar.
Anatomik olarak 3 tip varis vardır:
- Kalın ve iri, yeşilimtrak ana varisler
- Cilt altında ağ biçiminde yapılar oluşturan morumsu varisler
- Kırmızı ipliksi varisler
Varis tedavisi yöntemleri
Böylece hastanın cilt estetiği açısından görüntü sorunu giderildiği gibi, ağrı ve bacakta şişme yakınmaları da sona erecektir.
Skleroterapi (varisin iğne ile tedavisi) içine çok ince iğneler ile bir madde verilmesi yoluyla toplardamarın kapatılarak yok edilmesidir. Bu damarlar zaten hasta ve çalışmaz durumda oldukları için, kapatılmalarında bir sorun yaratmazlar. Çapı 1-3 mm civarında olan varislerde kullanılabilir. Hasta, tedavi sonrası yürüyerek evine gidebilir, araba kullanabilir. İğne ile tedavi sonrası, 3-5 gün varis çorabı giyilmesi önerilir. Başarı oranı yüksektir. Yan etkiler nadir görülür. Allerjik reaksiyon son derece nadirdir. Verilen ilacın damar dışına sızması renk değişikliğine yol açabilir. Tedavi sonrası bu bölgede oluşan morluklar ve şişlikler geçicidir.
Nd-YAG lazerle varis tedavisi
Lazer teknolojisi, varis tedavisinde son 5 yıldır gittikçe artan yaygınlıkta kullanılmaktadır. Cildin dışından verilen lazer ışınları ile çapı 1 mm’nin altında olan toplardamar genişlemeleri yok edilebilir. Lazer işlemi kolaydır ve özel bakım gerektirmez. Hasta normal günlük hayatına devam edebilir. Nd-YAG lazerleri kullanılarak bu kılcal varisleri tedavi etmek artık oldukça kolaylaşmıştır. Estetik olarak oldukça rahatsız edici olan bu mavi, mor veya kırmızımsı yapıları lazer ile silmek mümkündür.
Yüzde, yanaklarda ve burun kenarlarında yaşlanma ile ortaya çıkan kılcal varisler de lazer ile tedavi edilebilmektedir.
Cerrahi varis tedavisi varis tedavisinde, hastalanmış olan varisli damarlar, yer yer ince kesilerle ya da özel bir alet vasıtasıyla çıkarılır. Varis ameliyatı, lokal anestezi ile de yapılabilir.